Hydroseeding'i Neden Seviyoruz?

Hydroseeding, çok zahmetli ve eski bir yöntem olan elle çim tohumu ekme sürecini çok basitleştirerek, peyzaj uygulama sektöründe bir devrim yaratmıştır. Bu yüzden artık eski yöntemlerin külfetine katlanmamıza gerek kalmadı. Geniş alanları yemyeşil çimle kaplamak söz konusu olduğunda, hydroseeding, hem zamandan hem maliyetten tasarruf etmenin yanı sıra, sürdürülebilir bir işlem olma avantajını da beraberinde getiriyor.

Peyzaj sorunlarının çoğunun yanıtı, hydroseeding. İşte nedenleri.

Hydroseeding Nedir?

Hydroseeding ; tohum, malç , gübre, yapıştırıcı ve sudan oluşan karışımın; hydroseeder adı verilen , bu amaç için özel üretilmiş donanımlı bir makina ile önceden ekime uygun olacak şekilde hazırlanmış bitkisel toprak üzerine homojen olarak püskürtülmesidir. Erozyon kontrolü amacı ile , bitkisel toprak serilmeden , çıplak araziye , özel güçlendirilmiş malç ile daha yoğun uygulanan Hydromulch ile karıştırılmamalıdır.


Hydroseeding işlemi, işin uzmanları tarafından doğru teknik donanım kullanılarak uygulandığı takdirde hiç de zor olmayan altı basit aşama içerir.

  1. Toprak Analizi - optimum pH 6,5-7 seviyesinde olmalı, bitkisel toprak yapısı ve organik madde içeriği çim alan gelişimine uygun olmalıdır
  2. Bitkisel toprağın işlenerek yabani Otların ve taşların Ayıklanması – bitkisel toprakta çimin daha iyi gelişmesi ve eşit bir biçimde yayılmasını sağlar
  3. Toprak Tesviyesi – çim alanların düzgün görünmesi ve homojen çimlenmesi açısından önemlidir
  4. Gerekli durumlarda humus veya organik madde takviyesi
  5. Hydroseeder Makinesinin Hazırlanması – Hydroseeder, bu amaç için özel olarak üretilen  profesyonel bir ekipman olmalıdır. Donanım tankının içinde karışımın uygulama sırasında homojenliğinin sağlanabilmesi için mekanik bir karıştırıcı bulunmalıdır.
  6. Hydroseeding işlemine başlamak!

Başlangıçta otoyol şevleri gibi geniş alanları tohumlamak üzere geliştirilen bu yöntem, zamanla , elle tohumlama ve hazır rulo çim uygulamalarına alternatif olarak, peyzaj uygulamaları kapsamında kent parkları , kent içi refüj ve kavşaklar , fabrikalar , hastaneler , okullar gibi kamu binaları , toplu konut projeleri , özel bahçeler, golf sahaları , futbol sahaları gibi bir çok alanda kullanılmaya başlanmıştır.

Peki neden Hydroseeding bu kadar yaygın hale gelmiştir? Şimdi ona bir göz atalım!

Hydroseeding Faydaları

Yüksek Kaliteli Sonuçlar

Herhangi bir yöntemi seçerken belirleyici etken, alacağınız sonuçlardır. Hydroseeding uygulamasının sonunda hydroseeder ile homojen bir tohumlama yaparken , tohumların çimlenmesi için gerekli kaplamayı sağlayarak, tohumların çimlenmesi için gerekli nemi ve bitki besin maddelerini de vermiş olursunuz. Aynı zamanda tohumları toprak yüzeyine kullanılan malç ve yapıştırıcı ile tam sabitleyerek tohumun yağışlarla toprakta akmasını da engeller ve sağlıklı bir çimlenme elde edersiniz.

Hydroseeding yöntemi ile sadece çim alanların tohumlamasını değil, kır çiçeği uygulamaları , çayır mera uygulamaları gibi birçok farklı ve sürdürülebilir yeşil alanlar yaratabilir, oluşturacağınız çim alanlarda ise alanınıza en uygun tohum karışımını belirleme imkanına sahip olursunuz.

Hydroseeding yalnızca estetik ve yeşil çim alanlar oluşturmak amacı ile değil , aynı zamanda sürdürebilir , biyo çeşitliliğe katkı sağlayan doğal yeşil alanlar da oluştururmanızı sağlayan bir yöntemdir.

Çevre Üzerinde Olumlu Etki

Kısaca özetlemek gerekirse, hydroseeding, bakımsız, bozulmuş veya hasar görmüş arazileri yeniden yeşillendirmeyi sağlayan, sürdürülebilir bir yöntemdir. Katı atık depolama sahalarından inşaat alanlarına, yangında tahrip olmuş arazilere kadar pek çok çıplak sahaya uygulanabilen karışım, toprağı canlandırır, florayı ve faunayı yeniler ve bu sevimsiz alanları güzel yeşil alanlara çevirir.

Erozyonu engelleme özelliğinden dolayı, deniz kıyıları, nehir kıyıları, devlet yolu, otoyol ve demiryolu kenarları da hydroseeding yönteminden fayda sağlar. Tohumların araziye dengeli bir biçimde dağıtılmasını sağlayan bu yöntem sayesinde, tohumlar sağlıklı bir şekilde çimlenip büyüyerek sağlam bir yapıya kavuşup, eğimli arazilerde toprağın rüzgâr ve yağmur ile akıp gitmesini engeller.

Maden sahalarında, enerji santrallari , boru hatları ve havaalanlarında da yönetmelikler, toz ve parçacık kirliliğini azaltmak ve bozulan doğal yeşil alanların onarılmasını sağlamak için hydroseeding yönteminin kullanılmasını tavsiye eder. Üstelik bu, hazır çim kullanmaktan daha ekolojik bir seçenektir, çünkü bu tip büyük alanlarda hazır çim yönteminin kendisi de karbon ayak izi yüksek ve maliyetli bir uygulamadır.

Yukarıdakilere ek olarak, karışımın bileşenleri genellikle çevre dostu organiktir ve insanlar, hayvanlar ve çevre açısından zararsızdır.

İklimin ciddi şekilde değişmesiyle beraber, su kıtlığı modern dünyanın en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Hydroseeding bu soruna bile bir çözüm olabilir, çünkü hydroseeding yöntemi ile daha az su tüketimi ve bakım isteği olan ve alanınız iklim ve toprak koşullarına uygun tohum türlerini seçebilirsiniz.
Çim tohumunun gübre ve malçla iyice karıştırılmasıyla elde edilen dengeli karışım, aynı zamanda ilk etapta yabani otların da gelişmesini engeller. Yabani otlar doğal çevrenin tamamen olağan bir parçası olmakla birlikte, aslında toprak erozyonuna katkıda bulunur ve inatçı yapılarıyla biyoçeşitliliği olumsuz yönde etkilerler.

Ancak yabani ot gelişimini kontrol altına almanın tek faydası bu değildir.

Siz de sürdürülebilirliğe bizim kadar önem veriyorsanız sürdürülebilir peyzaj ile ilgili sayfamıza göz atabilirsiniz.

Daha Az Bakım

Hydroseeding ile oluşturulan çim ve yeşil alanlarda yabani otların büyümesi zorlaştığından, daha baştan, yabani ot temizliğine ayrılacak vakit azalır.

Dahası, hydroseeding işleminin hava sıcaklıklarının düştüğü, yağışın doğal olarak arttığı erken ilkbahar ve yaz sonu döneminde uygulanması tavsiye edildiğinden, ilk birkaç hafta boyunca çok önemli olan sulamayı elle yapma ihtiyacı azalır.

Bu da maliyetten ve enerjiden tasarruf ettirir.

Zaman ve Dolayısıyla Maliyet Verimliliği

Modern hayatın pek çok alanında olduğu gibi, vakit ve nakit, önemli herhangi bir karar veya faaliyet bakımından hayatidir. Peyzaj uygulamaları da buna dahildir. Özellikle kent parkları , toplu konut alanları , okul hastane vb büyük kamu binaları , golf sahaları , kent içi refüjler ve kavşaklar, fabrikalar , endüstriyel tesisler , organize sanayi bölgeleri gibi büyük alanlarda uygulama hızının yüksek olması ve maliyetinin düşük olması büyük avantaj sağlar. Bu tip büyük alanlardaki peyzaj uygulamalarında, çim alanlardan sağlayacağınız tasarrufla, daha fazla ve yüksek standartta bitki dikebilir, peyzaj alanlarınızın standartını yükseltebilirsiniz.

Karışım yüksek basınçla uygulandığından, hydroseeding yönteminin alternatifleri olan kuru tohum ve hazır çim ekimine göre bir hayli zaman kazandırır. Bu da, çok hızlı bir şekilde kaplanabilen geniş alanlarda, önemli bir fark yaratır. İş yükünü azaltarak, bu bölgelerde uygulama ve bakım yapmanın maliyetini düşürür.

Hydroseeding ayrıca en hızlı çim yetiştirme yöntemidir. 7-12 gün içinde gözle görünür hale gelen çimler, 2-3 hafta içindeyse son hallerine kavuşurlar. Burada hydroseeding yöntemi ile çim alan tesisinin sonuçları, kuru tohum ekiminden veya hazır çimden üstündür. Çünkü kuru tohum yönteminde, karışımı bir arada tutan bir maddenin olmamasından dolayı, tohumların eşit bir biçimde çıkacağının garantisi yoktur. Hazır çim ekiminde, kesim ve uygulama süresi arasındaki zamanın uzaması, uzun nakliye mesafeleri , tedarik edilen çimin anında serilememesi gibi nedenlerden dolayı, transplantasyon şoku oluşması riski vardır. Elle ekim yönteminde de, kapak malzemesi olarak kullanılan çiftlik gübresi ile oluşan koku, hijyen ve yabani ot problemleri oluşmaktadır. Hydroseeding yöntemi ise diğer yöntemlere kıyasla hızlı etkin ve ekonomiktir.

Kısacası, hydroseeding yönteminin sonuçları garantilidir, zaman ve para tasarrufu sağlar, hatta çevreye olumlu etkisi vardır. Daha ne olsun?

Hydroseeding Yapmaya Karar Vermeden Önce Bunlara Dikkat Edin

  • Elbette iyi olan her yöntem herkes için değildir. Dolayısıyla, hydroseeding yöntemini kullanmaya karar vermeden, diğer seçeneklerinizi de dikkatle gözden geçirmenizde yarar vardır.

  • Her hydroseed tankı ( en küçük model) yaklaşık 300m2 alanı kaplar. Sizin projeniz bundan çok daha küçük bir alanı kapsıyorsa, bu belki de sizin için en uygun maliyetli seçenek olmayabilir.

  • Hydroseeding için en uygun zaman, genellikle hava sıcaklıklarının düşüp yağış oranının arttığı ilkbakar, yaz sonu, sonbahar başıdır. Yazın ya da kışın ortasında uygulama yapma ihtiyacındaysanız, hydroseeding yöntemi kısa sürede çimlenme imkanı vermeyebilir.

  • Hydroseeding yöntemini, mevcut bir çim alanı iyileştirme amacıyla da kullanabilirsiniz.

  • Hydroseeding projesinin fiyatını belirleyen birden fazla etken vardır ve bu da bir keşif gezisi yapılmaksızın teklif vermeyi zorlaştırır. Zemin hazırlık işlerinden bir kısmını kendiniz yaparak tasarruf sağlayabilirsiniz, ancak hydroseeding uygulamaları bir hayli uzmanlık gerektirdiğinden, lisanslı ve uluslararası standartlara uygun malzeme ve ekipman kullanan deneyimli uygulamacılar ile çalışmayı tercih etmeniz önemlidir.

Karaoğlu Peyzaj Hakkında

Karaoğlu Peyzaj, büyük ölçekli Hydroseeding projelerini uygulamak için gerekli imkânlara, bilgiye, deneyime ve uzmanlığa sahiptir. Müşterilerimizin bütçe ve zaman sınırlamalarını anlıyor ve eldeki imkânlar dahilinde mümkün olan en iyi sonuçları sunmak için canla başla çalışıyoruz.

Daha önce tamamladığımız projeleri görmek için galerimize z atın.

Yasin Otuzoğlu

Yasin Otuzoğlu tarafından yazılmıştır

Yasin Otuzoğlu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden Peyzaj Mimarı olarak mezun olmuştur. Karaoğlu Peyzaj A.Ş.'de Kurucu Ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi'dir. Hollanda know-how'ı ile uluslararası standartlarda süs bitkileri üreten Adaplant A.Ş'nin de kurucusu ve ortağıdır. Birçok sivil toplum kuruluşunda görev alan Yasin Otuzoğlu; geçmişte Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜSBİR) yönetim kurulu üyeliği ve Ankara Ticaret Odasında meclis üyeliği yapmıştır. Şu anda TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı ve ELCA -Avrupa Peyzaj Müteahhitleri Birliği, Başkan Yardımcılığı görevlerini yapmaktadır.