Kurumsal Peyzaj Uygulaması Yapmadan Önce Dikkat Edilecek 10 Konu

Kurumsal peyzaj tasarımı ve uygulamaları ile çeşitli sektörlerdeki ( sağlık, eğitim, hizmet, endüstri, kamu) iç ve dış alan düzenlemeleri çok özel bir uzmanlık gerektirir. Bununla birlikte kurumsal peyzaj projeleri, içerdiği, tasarım, planlama ve uygulama adımları ile göründüğünden daha karmaşık bir süreçtir.

Peyzaj, bir binanın amacını ve mimarisini tamamlamanın yanı sıra, temel özelliklerine de dikkat çeker. Ayrıca ziyaretçilerin alanı nasıl kullanmaları gerektiği konusunda da yol göstericidir. Örneğin, oturma alanları, mekânda ne kadar zaman geçirileceğini belirler. Peyzaj tasarımı, binayı merkeze koyarak, dış dünyaya profesyonel, bakımlı bir imaj sunmaya yarar.

İyi Bir Kurumsal Peyzaj Uygulaması Nasıl Olmalıdır?

İyi bir peyzaj, hem ekonomik hem de estetik açıdan her tür işletme için önem taşır. Dolayısıyla projeniz için doğru peyzaj uygulamasını belirlerken dikkate almanız gereken bazı önemli etkenler vardır.

 İnternette en iyi peyzaj uygulamaları araması yapıp sağa sola telefon etmeye başlamadan önce, dikkat edilecek 10 önemli etkene bir göz atın. Sonuna kadar okuduğunuz takdirde, görüştüğünüz şirketlere doğru soruları sorabilir ve ticari mülkünüze değer katacak bir peyzaj uygulaması yapabilirsiniz.

yapisal-peyzaj

1 – Peyzaj Çalışmalarına Neler Dahildir?

Kurumsal peyzaj projelerinin pek çok aşaması vardır. Genel vizyon, planlama, tasarım ve uygulama, bunlardan bazılarıdır. İş bununla da bitmez, çünkü bakım, garantiler ve yönetim gibi başka konular da söz konusudur. Dolayısıyla bir peyzaj uygulaması firması seçerken gerekli tüm öğeleri ve aşamaları anlamanız ve bunu seçeceğiniz peyzaj şirketinizle kararlaştırmanız esastır.

Bu konuda biraz araştırma yaparsanız, yalnız kendinizi gerekli bilgilerle donatmış olmaz, ayrıca peyzaj hedeflerinize ulaşmak için nasıl bir yol izleyeceğinizi de tasarlamış olursunuz.

2 – Her Şey Sunulan Hizmetlerden İbaret Değil

Çalışacağınız peyzaj şirketinin seçimi önemlidir. Bir peyzaj şirketinden hizmet almaya başladığınızda bu genellikle uzun vadeli bir ilişki haline gelir. O nedenle de sunulan hizmetlerin çok daha ötesine bakmanız gerekir. Elbette çalışacağınız şirketin deneyim ve uzmanlığa sahip olması önemlidir, ancak doğru iletişim ve şeffaflık da sürekli bir ilişki açısından hayatidir.

Güvenilirlik, dürüstlük ve dakiklik gibi diğer unsurlar da dikkate alınması gereken faktörlerdir. Çünkü bunlar olmaksızın bir noktada sorun yaşamanız kaçınılmazdır.

3 – Sürdürülebilir Uygulamalar Şart

21. yüzyılda, çevre koruma önlemlerinin şirketlerin öncelikler listesinde yukarı sıralara çıkmasıyla, yeşil uygulamalar işletmeler için olmazsa olmaz hale gelmiştir. Aynı şey peyzaj uygulamaları için de geçerlidir. Yeşil atık, gübre ve pestisit kullanımı gibi konular söz konusu olduğunda, doğru seçimler yapılması gerekir. Burada uzmanlıklarını ortaya koyabiliecek peyzaj firmalarına büyük iş düşer.

Peyzaj uygulamasında çevreyi korumak için dikkat etmesi gereken konulardan bir diğeri de sulamadır. Su tüketimini en aza indiren bitki seçimleri ve tasarruflu su saklama tekniklerini kullanmaya özen gösterilmelidir.

yapisal-peyzaj-2

4 – Düşük Fiyat, Kaliteden Ödün Vermek Anlamına Gelebilir

Bir peyzaj uygulamasında bütçe sınırlamalarına uyulması elbette önemlidir; ancak çok düşük fiyatların her zaman iyiye işaret olmadığını da akıldan çıkarmamak gerekir. İşin doğru yapılması için farklı becerilere sahip bir ekip, yöneticiler, ekip amirleri, tasarımcılar ve mimarlar gerekir. Bunların hepsinin de bir maliyeti vardır.

Uygulama fiyatları çok düşük olduğu takdirde bu işbirliği mümkün olmaz. Bu da alınacak sonuçların kalitesini doğrudan etkiler.

5 – İklim ve Hava Koşullarının Etkisi

İyi bir peyzaj tasarımı ve uygulamasında, her coğrafi bölgenin yağmur, toprak ve ısı açısından farklı gereksinimleri dikkate alınmalıdır. Ayrıca bu bölgelerin içinde ağaç, bitki, çim ve çalı seçerken dikkate alınması gereken mikroklimalar da vardır. Peyzaj uygulamasıyla ilgili yapacağınız ilk görüşmelerde tüm bunlar dikkate alınmalıdır. İyi bir kurumsal peyzaj şirketi, bu faktörlerin hiçbirinden ödün vermeden sizin ihtiyaçlarınıza en uygun çözümü bulabilir.

landscape-maintenance

 6 – Peyzaj Dört Mevsimlik Bir İştir

Peyzaj uygulamasına karar verirken önemli bir etken de, işin dört mevsime yayılan bir karakteri olmasıdır. Her mevsim kendi zorluklarıyla ve ihtiyaçlarıyla beraber gelir. Bakımlı bir açık alan, yaprakların temizlenmesi, dona hazırlık, budama gibi işlerden oluşan sürekli bir çalışma gerektirir.

Sürekli kuruyan bitkilerin yerine yenisini dikmektense, hali hazırdaki bitkilerinizi sağlıklı tutmaya uğraşmak size önemli tasarruflar sağlar.

7 – Bakımdan Kısmayın

Zamanı durduramayız. Doğayı da. Açık alanların bakımı, ihmale gelmeyecek bir iştir. Aşırı büyümesi an meselesi olan bitkiler, mekânınızın profesyonel görünümünü tehlikeye atar. İyi bir kurumsal peyzaj şirketinin sunacağı devamlı peyzaj bakım hizmeti yatırımınızı korumak ve geliştirmek açısından çok önemlidir.

Çim biçme, ağaç budama, yabani ot temizleme ve sulama sistemlerinin bakımı sürekli emek istediğinden, harcayacağınız paraya kesinlikle değecektir.

10-important-factors-landscaping8 – İşlevsellik Odağını Kaybetmeyin

Peyzajın estetik kısmı elbette önemlidir, ancak bundan başka düşünülecek şeyler de vardır. Peyzajı güzel tasarlanmış ve doğru uygulanmış açık alanlar, ziyaretçilerinizde canlı ve davetkâr bir duygu yaratarak binanızın girişini ve en iyi özelliklerini vurgulamaya yardımcı olur.

Yürüme yollarını ve otopark alanlarını da içeren doğru peyzaj tasarımları bu  alanları kullanan müşteriler ve çalışanlarda olumlu bir deneyim yaratır.

9 – Hüküm ve Koşulları İyi Belirleyin

İstediğiniz peyzaj uygulaması ile ilgili beğendiğiniz bir peyzaj şirketi bulduğunuzda hemen işe başlamak çekici gelse de, henüz ödeviniz bitmedi. Daha pek çok soru sormanız ve sözleşmenin hüküm ve koşullarını ayrıntılı olarak incelemeniz gerekir.

Sözleşme, üzerinde anlaştığınız terminleri, program ve hizmet ayrıntılarını, mesuliyet sigortası koşullarını ve anlaşmazlık çözüm mekanizmalarını içermelidir. Böylece her ihtimali önceden değerlendirmiş olur ve sonradan pişman olmazsınız.

10 – Karşılığını Alacağınız Bir Yatırım

Son olarak, iyi bakılan bir açık alanın önemini yinelemek istiyoruz. Bu konuyu hafife almamak gerek. Peyzajınıza iyi bakıldığında, kullanıcılar için cazip bir ortam yaratarak, dış dünyaya olumlu ve profesyonel bir imaj yansıtırsınız. Buna karşılık, bakımsız kalmış alanlar, tam tersi bir etki yaratacaktır.

Elbette bu işe bir miktar bütçe ayırmanız gerekecek, ama buna %100 değecek. Oluşturduğunuz imaj, yaptığınız yatırımın size kısa sürede geri dönmesini sağlayacak.

Karaoğlu Peyzaj Olarak Yanınızdayız

Bu yazıda kurumsal peyzaj uygulaması yaptırırken düşebileceğiniz tuzakları ve dikkate almanız gereken konuları ele aldık. Daha fazla bilgi edinmek için web sitemize göz atabilir ya da teknik ofisimizi arayarak (+90 216 680 44 41) ticari peyzaj projeniz hakkında kısa bir ön görüşme yapabilirsiniz. 

Karaoğlu Peyzaj olarak, deneyimli ve uzman ekibimizle başkalarının çözemediği tasarım ve peyzaj sorunlarınızı çözüyoruz. Vizyonunuzu, desteğimiz ve proje yönetimi alanındaki tecrübemiz ile, tıpkı hayalinizdeki gibi gerçekleştirebiliriz

Yasin Otuzoğlu

Yasin Otuzoğlu tarafından yazılmıştır

Yasin Otuzoğlu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden Peyzaj Mimarı olarak mezun olmuştur. Karaoğlu Peyzaj A.Ş.'de Kurucu Ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi'dir. Hollanda know-how'ı ile uluslararası standartlarda süs bitkileri üreten Adaplant A.Ş'nin de kurucusu ve ortağıdır. Birçok sivil toplum kuruluşunda görev alan Yasin Otuzoğlu; geçmişte Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜSBİR) yönetim kurulu üyeliği ve Ankara Ticaret Odasında meclis üyeliği yapmıştır. Şu anda TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı ve ELCA -Avrupa Peyzaj Müteahhitleri Birliği, Başkan Yardımcılığı görevlerini yapmaktadır.

Ücretsiz Peyzaj İpuçları İster misini?