Bahçenizi Bir Peyzaj Uzmanı Gibi Tasarlamanın Yolları

Roma, bir günde inşa edilmemiştir. Versailles Sarayı’nın bahçeleri de öyle. Nefes kesen peyzajlar bir hayli düşünce, planlama, tasarım ve uzmanlık gerektirir. Bir kraliyet bahçesi tasarlamıyor olabilirsiniz fakat peyzajınızın güzel görünmesi ve ihtiyacı karşılaması için iyi tasarlanmış olması gerekir. Ticari peyzaj daima profesyonel peyzaj uzmanlarının katkısını gerektirse de, daha küçük ölçekte kendi bahçeniz için tasarım yapacaksanız, işe kendiniz başlamak için yararlanabileceğiniz pek çok tavsiye verebiliriz.

Özellikle, tasarım yaparken bir uzmanın desteğine başvurmadan, çevre dostu özellikleri hesaba katmak zordur. Halbuki bugün yaptığımız her şeyde, sürdürülebilirliği belirleyici bir etken olarak hesaba katmak mecburiyetindeyiz. Siz peyzaj tasarımı fikirlerinizi belirledikten sonra uzmanlar devreye girerek, bulunduğunuz yerde bunlardan hangilerinin gerçekleştirilebileceği, çevre ve bütçeniz açısından hangi seçeneklerin daha uygun olduğu konusunda size yardımcı olabilir.

Bir uygulama üzerinden peyzaj tasarımı yapabileceğiniz gibi, Piet Oudolf veya Beth Chatto’nun harikulade işlerinden de esinlenmiş olabilirsiniz. İşe hangi seviyeden başlıyor olursanız olun, size peyzaj tasarımına başlama ve yerinizi uygulamaya hazırlama konusunda yardımcı olabiliriz.

Renk Paleti

Peyzajınızı tasarlamaya başlarken, mülkünüzdeki renkleri, arka planda neler olduğunu ve ilk bakışta göze çarpan diğer kalıcı özellikleri göz önünde bulundurarak, bunlara uygun bir renk paleti seçebilirsiniz. Bu, özellikle binayı kaplayacak sarmaşıkların ya da sokak kapınızın önüne asacağınız çiçek saksılarının seçiminde etkilidir. Bu etkenler hem komşularınızı evinize hayran bırakır hem de evinizin değerini artırır.

peyzajda-renk-paletiRenkleri seçerken dört mevsimi göz önünde bulundurarak planlama yapmak da önemlidir. Hangi çiçekler kışın açar? Hangileri sonbaharda parlak renkli meyveler verir? Bunlara göre planlama yapmak, bahçenizin yıl boyu rengârenk kalmasını ve estetiğinin hiçbir şekilde bozulmamasını sağlar. Yıl boyu kaybolmayan türlü türlü renkleri olan ve çok az bakım isteyen sukulentler, kuraklığa eğilimli peyzajlar için kusursuz birer seçenektir. Bitkilerinizi seçtikten sonra, onları tek sayı halinde diktiğiniz takdirde göze daha hoş görüneceklerini aklınızda bulundurun.

En önemlisi, bahçenizdeki her şeyin büyüyeceğini aklınızdan çıkarmayın… Tasarımınız ilk uygulandığında her şey harika görünebilir ancak zamanla ağaçlarınız ve çalılarınız büyüyecektir. Dolayısıyla, güneş seven bitkilerinizin ışığını kesmemelerine ya da bahçenizi fazla kalabalıklaştırmamalarına dikkat etmek gerekir. Ön araştırmanızı iyi yapın!

Yapısal Peyzaj Elemanları

Her peyzajın bir miktar yapısal peyzaj elemanına ihtiyacı vardır. Fakat bunların boyutunu sahip olduğunuz alana uygun tutmak önemlidir. Örneğin, bir veranda yapacaksanız, göze daha hoş görünmesi için, dar alanlarda küçük seramikler, geniş alanlardaysa daha iri seramikler kullanmayı düşünebilirsiniz. Aynı şekilde, küçük bahçelerde, beton yollar yerine ufak basamak taşlarından patikalar yapmak size hem yer kazandırır hem de doğaya biraz daha yaklaşmanızı sağlar.

Bahçenizin kimi özelliklerini, çevre dostu güneş enerjili aydınlatmalarla vurgulamanız mümkündür. Açık havada geçen güzel geceler için ağaçlara süs ışıkları veya oturma alanlarınıza bayrak gibi dizilmiş ampuller asabilirsiniz. Süs ışıkları, oturma gruplarının olduğu pergolalarda da çok iyi iş görür.

peyzaj-tasariminda-acik-havada-sus-isiklari

İster yemek alanınızda olsun ister dinlendiğiniz gizli bahçede, pergolalar hem hava akımını hem de çok ihtiyaç duyulan gölgeliği sağlar. Asmalarla ya da mor salkımlarla sarıldıklarında ise bir başka güzel görünürler.

Su elemanları, büyüklüğü ne olursa olsun her tür peyzajda çarpıcı bir etki yaratır. Fıskiyeler, kuş havuzları ve ufak havuzlar hem huzur verici sesler oluşturur hem de bahçenizin renklerini yansıtır.

Bölümler

Peyzajınızı farklı bölümlere ayırmak, özellikle ziyaretçilerinize yol gösteren kıvrımlı patikalar da yaptığınız takdirde, alanınızı olduğundan daha geniş gösterebilir. Mülkünüzün sınırlarını belirleyen açık renkli çitler de hem alan duygusunu güçlendirir hem de çiçeklerinizin renklerini iyice ortaya çıkarır.

Oluşturduğunuz bölümler, farklı faaliyetlere de ortam sağlar: Gevşemek için gizli bahçe, çocukların futbol oynayabileceği çim saha, sebze bahçesi, yemek yerken oturulabilecek bir dış mekân, vb. Ancak bu bölümlerin pratik bir şekilde kullanılabilmesi önemlidir. Kimse eline tepsisini alıp, oturacak masa bulmak için beş yüz metre yürümek istemez. Dinlenme alanlarının da gürültülü komşulardan ya da işlek caddelerden uzak olması gerekir.

Sürdürülebilirlik

Boyutu ne olursa olsun peyzajınızı tasarlarken, sürdürülebililiği gözetmek önemlidir. Bahçenizin hem çevre dostu hem de pratik olması tercih sebebidir. Eliniz bahçeciliğe yatkın olsun veya olmasın, çok fazla bakım isteyen bir bahçe sizin için yorucu olacaktır.

Bu nedenle peyzajınızda mümkün olduğunca daha az bakım isteyen ve daha kolay bulunan yerel bitkiler seçmek esastır. Böylece nakliye kaynaklı karbon salınımı da azaltılmış olur. Ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadeleye aktif katkıda bulunmak amacıyla, havadaki karbondioksiti emen bitkiler seçmek de mümkündür.

Ne var ki tüm bunlar için peyzajınızın topoğrafyasını anlamak şarttır. En çok güneşi neresi alıyor? Hangi kısımlar hep gölgede kalıyor? Yağmur suyunun biriktiği yamaçlar veya çukur bölgeler var mı? Toprağın yapısı nasıl? Tüm bu etkenler, bahçenize hangi bitkileri dikebileceğinizi ve bunların yerlerini belirlemeye yardımcı olur.

gorsellestirinGörselleştirin

Modern dünya hızla dijitalleştikçe, peyzaj tasarımı yapmanıza yardımcı olan, akıllı telefonlar ve kişisel bilgisayarlar için tasarlanmış uygulama sayısı da artmıştır. Ne var ki teknolojiye pek düşkün değilseniz ya da sadelikten hoşlanıyorsanız, eskiz kâğıdıyla kurşun kalem de aynı işi görecektir. Peyzajınızın büyüklüğünü ve biçimini göz önünde bulundurarak, kâğıdın üzerine farklı yapılar, çiçekler ve peyzajınıza dahil etmek istediğiniz özellikleri çizmekle yetinebilirsiniz. Gözünüze çok kalabalık gelirse ya da bir şeylerin yerini beğenmezseniz, hemen üstüne başka bir eskiz kâğıdı koyarak beğenmediğiniz ayrıntıları ayıklayarak yeni bir çizim yapabilirsiniz!

Peyzajınızın etrafındaki alanı da unutmayın. Diktiğiniz çalılardan ve çiçeklerden yararlanarak dikkati yakınlardaki ilginç öğelere veya çarpıcı arka planlara çekerek peyzajınızın etrafındaki manzaradan da en iyi şekilde yararlanbilirsiniz.

Peyzajınızı kendiniz tasarlamak istemiyor musunuz?  İşin uzmanını arayın

Karaoğlu Peyzaj olarak, hem konut hem de ticari peyzaj tasarımı, uygulaması ve bakımı alanında otuz yıllık deneyime sahibiz. Tüm bunları, müşterimizin vizyonunu göz önünde bulundurarak yapıyoruz. Daha önce yaptığımız işleri görmek için galerimize göz atabilirsiniz!

Yasin Otuzoğlu

Yasin Otuzoğlu tarafından yazılmıştır

Yasin Otuzoğlu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden Peyzaj Mimarı olarak mezun olmuştur. Karaoğlu Peyzaj A.Ş.'de Kurucu Ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi'dir. Hollanda know-how'ı ile uluslararası standartlarda süs bitkileri üreten Adaplant A.Ş'nin de kurucusu ve ortağıdır. Birçok sivil toplum kuruluşunda görev alan Yasin Otuzoğlu; geçmişte Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜSBİR) yönetim kurulu üyeliği ve Ankara Ticaret Odasında meclis üyeliği yapmıştır. Şu anda TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı ve ELCA -Avrupa Peyzaj Müteahhitleri Birliği, Başkan Yardımcılığı görevlerini yapmaktadır.

Ücretsiz Peyzaj İpuçları İster misini?