Mevsimden mevsime hızla değişen çim alanlarınızı her zaman en iyi halinde tutmak kolay olmayabilir. Çiminizi dinlenme alanı ya da piknik için de kullanıyor olabilirsiniz, mülkünüzü süsleyip güzelleştiren bir yeşil alan olarak da… Kullanım amacı ne olursa olsun, çim alanlarınızın her zaman iyi görünmesi için düzenli bakıma ihtiyaç vardır. İşte çimlerinizin canlı yeşilini korumak için yararlanabileceğiniz ipuçları...
Tüm peyzaj çalışmaları için geçerli olduğu gibi, toprağınızın yapısını iyi bilmeniz gerekir. Uzmanlar toprağınızı analiz ederek, çimin gelişebileceği pH seviyesine sahip olup olmadığını kontrol edebilir. Çim yetiştirmeye uygun olmayan bazı bölgelerde ise, toprağa biraz daha fazla müdahale gerekir. Toprak bakımı ile ilgili daha detaylı bilgiye ‘’Peyzaj Bakımına Giriş’’ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Yabani otlar, yosunlar ve sazlar kusursuz bir çimi mahvedebilir. Bu sorunların, toprağın su, hava ve besin almasını engelleyerek çimin büyümesini sekteye uğratacak hale gelmeden giderilmesi gerekir. Kışın yerde bırakılan yapraklar da aynı etkiye sebep olacağından, düzenli olarak tırmıkla toplanmaları gerekir.
Az miktarda yabani ot elle toplanabilir; ancak miktar fazlaysa herbisit uygulamak kaçınılmazdır. Yosun ve sazlar ilkbaharda tırmıkla toplanıp uzaklaştırılmalı (bu işleme skarifikasyon denir) ve yosun nemli ortamlarda geliştiğinden drenaj sorunları giderilmelidir.
Alanda yosunlanma görüldüğü takdirde, şiddetli yağmurlarda çimin tamamen yok olmasını engellemek için drenaj sisteminin elden geçirilmesi gerekir.
Suyun belli noktalarda birikip havuzlanmasını engellemek için, mümkün olan yerlerde eğimler yumuşatılmalı ve toprak geçirgenliği açısından toprak kilden arındırılmalıdır.
Köklerin su kadar hava almaya da ihtiyacı olduğundan, bir yaba veya özel araç ya da makineler ile ince uzun delikler açarak toprağı havalandırmak iyi bir fikir olacaktır. Çimin üzerinde yürürken toprağı havalandırmanızı sağlayan özel havalandırma ayakkabıları bile vardır!
Çiminizi yosundan ve sazdan arındırdıktan ve havalandırdıktan sonraki adım, ara ekim yapmaktır. Çimin kurumuş veya dondan zarar görmüş bölgeleri için bunu yılda bir kez, kıştan sonra, bahardan önce yapmak iyi olacaktır. Bu, ağaçların gölgesinde kalarak kolayca ve hızla ölen bölgeler için özellikle gereklidir. Ara ekim, çimin kel noktaları kapatmasını sağlayarak buraların yabani otlar tarafından ele geçirilmesini önler. Hava kuruysa, tohumları ektikten sonraki iki-üç gün fıskiyeyle sulama yapmak gerekir. Bir hafta ila on gün sonra, yeni çimlerin filizlenmeye başladığını göreceksiniz.
Küçük ölçekte, kuşların ektiğiniz tohumları yemeye çalışacağını, dolayısıyla çim ektiğiniz alanın üzerine bir ağ sermenin iyi bir fikir olacağını belirtmekte fayda var. Tohumları ektikten sonra üstlerine bir miktar da toprak serpmek gerekir.
Biri ilkbahara doğru, ara ekimi takiben, nitrojenden zengin, diğeri sonbaharda fosfattan zengin gübre olmak üzere yılda iki kez gübreleme yapılmalıdır. Yazın çimler solgun görünmeye başladığında bir kez daha gübreleme yapılabilir, ancak Ağustos ayından sonra yeniden büyümeyi teşvik edeceğinden ve düşen sıcaklıklar ve don nedeniyle çim zarar görebileceğinden, azot ağırlıklı gübre kullanmaktan kaçınılmalıdır.
En iyisi gübreyi nemli toprağa veya hava koşullarından sonuna kadar istifade ederek su israfını önlemek için yağmurdan hemen önce uygulamaktır. Gübreyi toprakla karıştırarak uygulamak, gübrenin eşit dağılmasını ve çimin daha bütünleşik görünmesini sağlar. Azotla zenginleştirilmiş suni gübreye güzel bir organik alternatif olarak tavuk gübresi kullanılabilir. Gübreleme ve diğer sürdürülebilir bakım faaliyetleri için ‘’Sürdürülebilir Bakım Nasıl Yapılır’’ blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çim biçme sıklığı, bahçenize ektiğiniz çimin niteliğine göre değişir. Yaz aylarında çim uykuya geçtiğinden ve sonbaharda yeniden uyanacağından, bu dönemde çim biçmek teknik olarak gerekli değildir. Ancak yeni beliren filizler için yine de arada bir biçmek iyi olabilir. Ne var ki yıl boyu yemyeşil çimler istiyorsanız, çimleri düzenli olarak biçmek gerekecektir. Çünkü bu aynı zamanda yabani otlarla mücadele etmeyi ve çimin sağlıklı görünmesini sağlar.
Kışın don oluyorsa, çimlerin uçlarının kırılmasını engellemek için çimi biçmemeniz, hatta üstüne basmamanız gerekir. Fakat bu durumda kışa girerken çimin çok kısa olmamasına dikkat edin çünkü diğer türlü soğuktan zarar görme olasılığı artar. Zemin ıslakken asla çim biçmemeniz gerekir çünkü bu işlem çime zarar verecektir.
Bütün bunlara ek olarak, çimin biçimli kalabilmesi için, düzenli olarak bahçıvan makası ile ya da elektrikli veya tercihen güneş enerjili kesicilerle şekillendirilmesi gerekir.
Çim biçme kadar sulama derinliği de büyük ölçüde içinde bulunduğunuz mikroklimaya ve mülkünüzün özel ihtiyaçlarına göre değişir. Çim, yaz aylarında doğal olarak uykuya geçerek sararır, ancak sonbahar yağmurlarıyla beraber yeniden kendine geleceğinden sulamak gerekmeyebilir. Ancak çiminizi hep yeşil tutmak istiyorsanız, yedi ila on günde bir, çimi sabahın erken saatlerinde sulamak gerekir. Bu, hem geceye kalacak nemin az olmasını hem de köklerin suya ulaşmak için uzayarak güçlenmesini sağlar.
Sulamadan önce toprağı bir yaba ile ya da büyük alanlarda özel makinelerle havalandırarak toprağın daha fazla su emmesine yardımcı olabilirsiniz.
Genellikle metre kare başına fiyatlandırma yapılır, ancak çim alanınız küçükse buranın bakımı peyzaj anlaşmanıza dahil olabilir ya da çiminize daha uzun süre bakılması için düzenli ödemeler içeren farklı bir anlaşma yapabilirsiniz. Peyzaj şirketinizden daha işin başındayken uygulama ve bakım maliyetleri konusunda bilgi almayı ihmal etmeyin. Peyzaj bakım şirketini seçmeden önce ‘’Doğru Bir Kurumsal Peyzaj Şirketi Nasıl Seçilir? Blog yazımızı okuyun.
Karaoğlu Peyzaj, büyüklüğü ve kullanım amacı ne olursa olsun çim alanlarınızın uygulamasını ve bakımını yapmak için gerekli uzmanlığa ve donanıma sahiptir. Daha önce yaptığımız çalışmaları görmek isterseniz galeri sayfalarımıza göz atabilir veya bahçeniz için buradan teklif alabilirsiniz.